وکیل حقوقی

وکیل کیست؟

وکیل کسی است که از طرف شخص دیگری، چه حقوقی یا حقیقی طی انعقاد قرارداد وکالت متعهد به انجام امری حقوقی میگردد. وکالت یک عقد جایز است که در چارچوب مقررات قانون مدنی بین موکل و وکیل منعقد می‌شود.

موکل کیست؟

وکالت دهنده را موکل، و وکالت گیرنده را وکیل مینامند. پیگیری پرونده و دفاع در دادسراها و دادگاهها، توسط خود موکل و یا توسط وکیل دادگستری و به وکالت از طرف او انجام میگردد. همان طور که از ظاهر امر پیداست وکالت در دادگاهها و دادسراها توسط وکیل صورت میپذیرد. وکیل در کلیه مراحل رسیدگی به پرونده های حقوقی و کیفری میتواند حضور به هم برساند. هر شخص می تواند با مراجعه به وکیل در هر یک از مراحل زیر به وکیل وکالت دهد:

  • دادسرا
  • دادگاه کیفری
  • حقوقی
  • دادگاه خانواده
  • اجرای احکام حقوقی
  • اجرای احکام کیفری
  • دادگاه تجدید نظر استان
  • دیوان عالی کشور

حقوق خصوصی

امور حقوقی در معنای عام خود به امور حقوقی و کیفری و براساس موضوعات پیشروی وکیل حقوقی یا وکیل کیفری تقسیم میشوند. حقوق خصوصی با حقوق عمومی تفاوت هایی دارد. حقوق عمومی به موضوعات و مسائلی که میان حکومت و مردم و یا حکومت با خود حکومت است می‌پردازد. مسائل مرتبط با آن، بیشتر در رابطه با مفاهیمی همچون نظم عمومی، اداره‌ی حکومت، انواع رژیم‌های سیاسی و … است. مسائل مربوط به قانون اساسی و قوانین اداری نیز بخشی از همین حقوق عمومی است.

در مقابل، حقوق خصوصی مرتبط با امور خصوصی مردم با یکدیگر است و حکومت در آن نقش کمرنگتری را دارد. در حقوق خصوصی داخلی متخصص در این زمینه، به مسائل خصوصی میان افراد یک جامعه می‌پردازد.

حوزه کاری وکیل حقوقی

هنگامی که از لفظ وکیل حقوقی استفاده می‌شود، ممکن است دو معنا از آن استنباط شود:

  • منظورامور حقوقی در معنای عام است که شامل تمامی محورهای مربوط به این دانش می‌شود.
  • امور حقوقی به معنای خاص کلمه است که فقط شامل مسائل و دعاوی میان اشخاص خصوصی با یکدیگر است.
    به آن، حقوق خصوصی نیز گفته می‌شود و از مسائل کیفری جداست

موضوعات حقوقی در معنای عام خود، در بر گیرنده موضوعات حقوقی به معنای خاص خود یا همان حقوق خصوصی است. همچنین شامل حقوق کیفری، حقوق اداری، حقوق بین الملل و سایر گرایش هاست. اما منظور اصلی از عبارت «وکیل حقوقی»، وکیل متخصص در امور حقوقی است. حقوق خصوصی خود از سایر گرایش ها جداست اما زیرمجموعه هایی نیز دارد. این مسائل طیف گسترده ای را شامل می شود که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • معاملات (خرید و فروش، اجاره و رهن، قرض، ضمانت و وکالت)
  • مسائل مربوط به حقوق مالکیت خصوصی افراد نسبت به اموالشان، مطالبه‌ی خسارت افراد، حقوق خانواده( نکاح، طلاق، مهریه و نفقه)
  • مسائل مربوط به انحصار وراثت و ….

البته به طور معمول وکیل حقوقی، در تعداد کمی از امور حقوق خصوصی که در آن تبحر داشته باشد فعالیت میکند. مانند وکیل مهریه، وکیل املاک، وکیل کلاهبرداری و …. بهره گیری از مشاوره یک وکیل حقوقی تنها محدود به زمان وقوع مشکل نیست. پیش از وقوع اختلاف نیز می توانید با وکلای مجرب مشورت کنید تا از بروز مشکلات جلوگیری کنید.

حقوق خانوادگی و وکیل حقوقی

یکی از مسائل مهمی که برای آن باید به وکیل حقوقی مراجعه کرد مربوط به حقوق خانواده است.

در این مورد تنها در زمان بروز اختلاف لازم نیست که به وکیل مراجعه کنید. پیش از امضای عقدنامه میتوان برای به موارد مندرج در عقدنامه از مشاوره یک وکیل حقوقی مجرب استفاده کرد. پس از ازدواج در بعضی موارد زوجین به مشکل برمیخورند و برای ادامه زندگی نمیتوانند به توافق برسند. مراجعه به وکیل مهریه مجرب می تواند از بروز مشکلات بیشتر در روند جدایی جلوگیری کند. همچنین او در خصوص قوانین پیچیده ای که در حقوق خانواده وجود دارد میتواند افراد را یا همچنین او در خصوص قوانین پیچیده ای که در حقوق خانواده وجود دارد میتواند زوجین را یاری دهد.

حقوق مالی و نقش وکیل حقوقی

از دیگر موضوعاتی که وکیل حقوقی می تواند مسئولیت پذیرش پرونده را در دست بگیرد، ورود خسارت به اموال افراد است. این موضوع از آن جهت اهمیت می یابد که در فقه اسلامی و قوانین، مالکیت افراد دارای ارزش و احترام است.

اگر فردی به حقوق مالکانه دیگری تعدی کند یا به آن آسیب رساند، باید خسارت تقبل کند. گاهی خسارات وارده به حدی است که علاوه بر انجام جرم انگاری، مجازاتی برای شخص در نظر گرفته میشود. به عنوان مثال فردی مالی را به عاریه بگیرد و به آن صدمه زده یا آن را از بین ببرد. در این شرایط، شخص موظف است که خسارت وارد آمده را جبران کند. همچنین با محرز شدن قصد مجرمانه، این شخص به جرم خیانت در امانت مستحق مجازات است و باید مجازات شود.

حقوق ماهوی و شکلی

علاوه بر تفکیکی که در دانش حقوق به آن اشاره شد، تقسیم دیگری وجود دارد که براساس مسائل ماهوی و شکلی است.

تمامی گرایش‌ها و حوزه‌ های حقوقی، در دو مبحث کلی حقوق ماهوی و حقوق شکلی هستند. حقوق ماهوی درباره ماهیت موضوعات حقوقی، تعریف مفاهیم، عناصر تشکیل‌دهنده‌ی مفاهیم و مسائلی که مشابه با این موضوع هستند می پردازند. حقوق ماهوی مانند تمام مثال‌هایی که از حقوق معاملات ملکی، حقوق خانواده و حقوق کیفری آورده می شود. در مقابل، حقوق شکلی، بیشتر عملی است و به مسائلی که در رابطه با دادرسی و جریان دعاوی و پرونده ها در دادگاه‌ ها و دادسراها و شرایط انجام آن می‌پردازد.

با توجه به تقسیم بندی ذکر شده می توان حدس زد که وکلا همواره به دلیل حضور در دادگاه و مراکز حقوقی همواره با حقوق شکلی سر و کار دارند. همچنین لازم است که متخصص مربوطه درباره حقوق خصوصی شکلی اطلاعات کافی داشته باشد.

مسائلی که یک وکیل حقوقی باید تجربه ی کافی و لازم در آنها داشته باشد

یک وکیل حقوقی مجرب باید در مسایل زیر تجربه و آگاهی کافی داشته باشد تا بتواند موکلان خود را یاری دهد:

  • نحوه پرداخت هزینه‌ های مربوط به دادرسی
  • مهلت‌های محدود قانونی برای حضور در دادگاه و انجام دفاعیات
  • آشنایی کامل با نحوه استفاده از قرارهای مختلف در دادگاه‌ها
  • اطلاع از مهلت‌های محدود قانونی برای اعتراض به آراء دادگاه حقوقی
  • آشنایی کامل درباره چگونگی انجام مراحل تجدیدنظر، فرجام‌خواهی و واخواهی از آراء دادگاه ‌ها

چرا باید از کمک یک وکیل حقوقی مجرب استفاده نمود؟

نام دیگر حقوق خصوصی شکلی، آیین دادرسی مدنی است که پیچیدگی‌های قانونی زیادی دارد. برای بسیاری از افراد بدون تخصص در زمینه حقوقی، تسلط بر این پیچیدگی ها بسیار مشکل است. این بی‌اطلاعی احتمال دارد باعث تضییع حقوق قانونی افراد در فرایند رسیدگی به پرونده و دعوا در دادگاه ها شود. لذا حضور یک وکیل حقوقی باتجربه و مسلط بر قوانین و آگاه به عرف دادگاه و مراجع قضایی توصیه میشود.